Lopár

5907991443_248c7b0731_o

A helyiek nagyon büszkék a Szent Marinról szóló híres legendára is. Lopar Szent Marinus kőfaragó születési helye, aki az Appennin-félszigetre hajózva a 4. század elején megalapította ott a világ legrégebbi köztársaságát – a San Marino Köztársaságot. Az ő tiszteletére viseli a mai lopari szállodakomplexum és autóskemping a „San Marino“ nevet, a San Marino Köztársasággal pedig különleges baráti kapcsolatokat ápolnak.

Lopar különösen gazdag kulturális – történelmi örökséggel dicsekedhet, melynek eredete a legrégebbi időszakokra nyúlik vissza. Az emberi élet nyomai a szigeten, így Loparban is nagyon régiek, ezt bizonyítja a számos őskori lelőhely, erődítmény, sírhalom, és műalkotás, melyek arról tanúskodnak, hogy e vidék folyamatosan lakott volt.

A település egyik látnivalója a központban található Keresztelő Szent János templom, ahol misék mellett koncerteket is rendeznek; a másik a kompkikötő feletti domboldalon, a gyönyörű fenyőerdőben található Szűz Mária templom. Szeptember 8-án a templom környékén rendezik a sziget legnagyobb ünnepségét Mária születésnapjának alkalmából.

A környéken fenyőerdők, és mediterrán növények élnek, amelyek szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak az ide érkezőknek .Tavasztól őszig bármikor is látogatunk el Loparba, biztosan szép emlék marad a környék növényvilága. Itt olyan mediterrán növények teremnek vadon, amelyek nálunk nem, mint például a mirha, a rozmaring, a bazsalikom, a komarács vagy a zsálya. Ezeket érdemes megcsodálni természetes élőhelyükön. Lopartól nem messze találjuk a Dundo erdőt, a Kalifront-félszigeten (Palit) található védett magyar tölgyerdőt, mely igazi különlegességnek számít még Horvátországban is. A tölgyeken kívül számos védett faj, rengeteg fenyőfajta, vadrózsák, különböző cserjék és bokrok találhatóak is. Azok, akik jártak már a Dundo erdőben, állítják, hogy a legszebb mediterrán erdő, amit valaha láttak. Fantasztikus gyalog vagy kerékpártúrát tehetünk a hűs fák alatt.

Lopar, a Rab-sziget turistaparadicsoma .Loparban 22 gyönyörű strand  található és sok kis rejtett öböl. Legnépszerűbb strandja a Rajska plaža (Paradicsom part), melynek partján a San Marino kemping fekszik. Ez egy 1,5 kilométer hosszú partszakasz, amely 2003-ban megkapta a kék zászlós minősítést. A Paradicsom part kisgyermekes családoknak is ideális, homokos partja és lassan mélyülő vize a gyerekeknek tökéletes pancsoló hely. A strandon napernyős ágyakat lehet bérelni, illetve számtalan kávézó és étterem várja az itt nyaralókat. A sportolni vágyók is jól fogják itt érezni magukat a San Marino autós kemping mellett a sportközpontban, 6 teniszpálya, 2 minigolf pálya, kispályás futball és kosárlabda pálya, és számos más lehetőség várja őket. Esténkén a vidámparkban szórakozhatnak kicsik és nagyok egyaránt.

A vízisportok szerelmesei  kedvükre válogathatnak, jet-ski, motorcsónak és vízibiciklit bérlésére is van lehetőség .  A búvárkodás szerelmeseinek ajánljuk, hogy keressék fel Lopárnál a Medova buža elnevezésű merülő helyet, ahol három különleges barlangot is megcsodálhatnak a látogatók. Ha valaki még többet  szeretne nekik  az fánkozás, banán, ejtőernyőzés, vízisít ajánlom. A Paradicsom parttól nem messze található a másik közkedvelt strand, a Livačina, ahol ugyancsak homokos part várja a fürdőzőket itt fenyőfák árnyékába  lehet visszavonulni . Három nudista strand is várja azokat, akik szeretnek fürdőruha nélkül napozni, a Ciganka, a Sahara és a Stolac. Ezek közül a Sahara strand vize a legsekélyebb, de mégis a legkedveltebb, mivel a környék csodálatos látványt nyújt. A strandok között olyan is akad, amelyik eldugottabb helyen van, így nem annyira zsúfolt.

Az itt nyaralók biztosan megtalálják a számukra tökéletes helyet a strandoláshoz.